Cum ar arăta lumea dacă ar fi plină de afaceriști?

Pentru a oferi un răspuns la întrebarea „Cum ar arăta lumea dacă toți am fi afaceriști?” trebuie să facem o analiză pe baza interviurilor oferite de mai mulți antreprenori din România și nu numai. Este o întrebare cu un grad de complexitate aparte, iar din perspectiva unor jurnaliști putem oferi doar speculații sau răspunsuri oferite pe baza cunoștințelor noastre dobândite de-a lungul carierei, însă nimic nu ar putea fi luat în considerare pe post de notă de căpătâi.  

 


În ideea de a înțelege mai bine cum funcționează domeniul afacerilor, un segment puternic, cu un impact substanțial asupra economiei, chipa Thebiz.ro încearcă să ia legătura cu un număr cât mai mare de antreprenori, afaceriști și reprezentanți ai marilor companii în ideea de a pune capăt unei liste lungi de întrebări. Și totuși, până reușim să ne atingem obiectivele în acest sens, cum am putea să ne imaginăm lumea ca o sferă în care toate lumea ar avea un capital stabil și ar continua să investească? Părerea noastră e că, ca în orice alt domeniu, pentru ca lucrurile să se desfășoare în adevărata lor natură, trebuie să existe și un echilibru. Și ce s-ar întâmpla dacă acest echilibru ar fi distrus? Încă o întrebare la care nu avem un răspuns. Haosul a existat dintotdeauna, iar dacă echilibrul este încălcat, ne-am putea aștepta la orice. Deși vorbim doar la nivel teoretic, în practică haosul ar putea lua forma unei populații cu acțiuni duse la extreme.

 

Dacă ar trebui să ne imaginăm o lume plină doar de afaceriști, fără clasele situate pe treptele de mai jos, nu ar mai exista acel echilibru și nici o ierarhie financiară. În concluzie, nimic nu ar mai funcționa. Pentru ca o afacere să funcționeze, trebuie să  existe persoane cărora să li se vândă produsul sau serviciul prestat de compania respectivă. În caz contrar, compania nu are cui să vândă, iar ideea afacerii nu mai este valabilă. Totul este ca un circuit, așa că trebuie să acceptăm faptul că unii vor ocupa mereu pozițiile de la baza ierarhiei sociale.